Banner website algemeen Kerken 1024x368

Synode

‘Een synode? Hè? Wat is dat?’ Ik heb het de afgelopen weken meerdere malen gehoord, als ik het onderwerp ter sprake bracht. Wat is een synode? Wel, het komt van het Griekse ‘syn-hodos’. Het betekent zoveel als ‘een weg die je samen gaat’. 9 Oktober jongstleden heeft onze paus Franciscus zo’n synode geopend. Zonder dat u of jij het wellicht wist, zijn we met heel de katholieke wereld - en ook mensen van buiten die wereld - samen op weg gegaan voor onderling gesprek.

Dat zal zijn over onderwerpen als ‘samen gemeenschap zijn’, ‘mogelijkheden tot deelname aan de gemeenschap die de kerk is’ en ‘wat het betekent om een zending te hebben ontvangen’. Misschien zegt dit alles u of jou nog niets, maar weet, dat de paus iets bijzonders is begonnen. Hij wil heel de kerk laten meepraten en denken over het reilen en zeilen van onze kerk. Dus niet alleen de bisschoppen en de priesters, maar iedereen! Ook de religieuzen. Ook de leken als u en ik. Liefst juist ook de man of vrouw van de straat. Want, zegt de paus, de heilige Geest spreekt tót en dóór iedereen. Hij hoopt daarbij niet tot een andere kerk te komen, maar wel tot een kerk, die anders is; die meer beantwoordt aan wat God van ons vraagt. En om dat op het spoor te komen is de inbreng van iedereen waardevol. Want de heilige Geest kan juist daar tot spreken komen, waar je Haar niet verwacht. Dit betekent vooral, dat er geluisterd moet gaan worden. Bisschoppen en priesters, pastoraal verantwoordelijken, moeten niet het eerste woord hebben; niet in eerste instantie heel het proces bestuurlijk gezien tot een goed einde zien te brengen. Ze worden gevraagd dichtbij hun mensen te gaan staan en luisteren. Want misschien spreekt de heilige Geest wel in Gerard en Janny. Het dagblad Trouw wijdde er laatst al een onderzoek aan.

Wij (pastoraal team en parochiebesturen) willen van harte aan deze synode deelnemen. We vinden het een waardevol initiatief. We realiseren ons, dat wat wij vanuit onze parochies aan Rome zullen melden, maar heel klein is tussen al die gedachten, die vanuit heel de wereld deze zomer zullen binnenstromen. Maar het gaat ons om meer. Het gaat ons ook om onszelf. Wie zijn wij nog in deze wereld? Wat voor een gemeenschap zijn wij en willen wij zijn? Wat stimuleert u, jou, om mee te  doen? Wat ervaar jij als jouw persoonlijke zending? Waar gaat jouw hart naar uit? Is daar ruimte voor in de parochie? Kunnen wij daar samen ruimte voor maken? De komende weken zullen gespreksleiders binnen en buiten de parochies het gesprek aangaan met hopelijk veel belangstellenden binnen en mogelijk ook buiten de parochie. Om te luisteren naar elkaar; en of misschien wel de heilige Geest tot ons spreekt. Dat klinkt vroom en dat is het ook. Maar het is het hart van ‘samen de weg gaan’. Doet u mee?

Pastoraal werker Frank de Heus

 

In onze parochies leidt Monique Lubbers, stafmedewerker van de Franciscus parochie, het project. Zij stuurt de stuurgroep aan, die de synode in onze parochies begeleidt. De komende weken worden eerst gespreksleiders ingesproken. Daarna gaan de gesprekken in groepen van onze kerk en daarbuiten van start. De stuurgroep zal regelmatig berichten over de stand van zaken.

Blog

De anderen door Dick Kohlwey, vice-voorzitter bestuur Franciscusparochie

Jezus zegt: "Ik heb nog anderen" (Joh., 10, 11-18)

Denkt u ook weleens: als ontwikkelingen zo doorgaan, hoe zal

Lees meer...

Franciscusbende

Logo Franciscusbende met tekst

Vrijwilligers


Op Weg week 16 2024

 

Vastenactie

Laatste dienst

  

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

 

 

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

 

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

Contact


Centraal Secretariaat Franciscusparochie
Veldmaterstraat 61
7481 AB te Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29

E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

Nieuwsbrief pastoraal team 11 januari 2023

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*