Banner website algemeen Kerken 1024x368

 Verantwoordelijkheid nemen’ door Frank de Heus, pastoraal werker

 

Van ieder aan wie veel is gegeven, zal veel worden geëist;

en van hem aan wie veel is toevertrouwd,

zal des te meer worden gevraagd (Lucas 12, 48).

“Begint u eerst

eens zelf om uw kind op te voeden! Goedendag!” Zo diende onlangs een leerkracht een moeder van repliek, toen zij opbelde. De betreffende docent zou haar dochter te stevig hebben aangepakt op school. Naar de verhalen die ervan hoorde, ben ik geneigd de leerkracht gelijk te geven. Ook in leerkrachten is er steeds vaker weinig vertrouwen. Oude gezagsverhoudingen zijn weggevallen. Als iets niet helemaal naar de zin gaat, wordt er verhaal gehaald. Vaak zonder eerst naar zichzelf te kijken. Ik vind het illustratief voor hoe onze samenleving zich de laatste decennia heeft ontwikkeld.

Meer dan ooit wordt er een beroep gedaan op een overheid Als echter diezelfde overheid het heft in handen neemt, wordt men boos en reageert men verongelijkt. De overheid moet zich vooral nergens mee bemoeien, maar als ik in de problemen kom, moet de overheid het wel oplossen. Het eigen belang wordt steeds meer voorop gezet. Het zogenaamde ‘Bonum commune’, het gemeenschappelijk goed of algemeen belang, legt het daar steeds vaker tegen af. Het ‘ik’ wil bediend worden. Het denken áán, zorgen vóór, het inschikken ten behoeve van de ander, wordt minder vanzelfsprekend en steeds minder als deugd gezien.

Het evangelie van komende zondag (Lucas 12, 32-48) pleit voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid. In het katholieke en Bijbelse denken is een mens nooit een mens op zichzelf, maar altijd een mens in relatie tot andere mensen. Verricht de taken die jou zijn toevertrouwd dus naar behoren. Doe je best en doe het met liefde. Ook als je wat kost. En tegelijkertijd: Zorg dat jouw lamp brandend blijft en dat je energie niet opraakt. Ga niet tegen je eigen ziel in (Franciscus).

Wees dus goed voor jezelf. Maar ook voor anderen!

Blog

Samen oogsten

De maishakselaars rijden af aan. De mais is of moet nog van het land. De aardappeloogst, de fruitoogst, na deze warme zomer van 2022 baart ons zorgen. Augustus is de oogstmaand. We hebben in september, in de scheppingsperiode, toch nog steeds reden om te danken voor de oogst?

Ken je ze?

Lees meer...

Kerkbijdrage

 

 

Vrijwilligers


Franciscusbende

Logo Franciscusbende met tekst

Vastenactie

Laatste dienst

  

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

 

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

Contact


Centraal Secretariaat Franciscusparochie
Veldmaterstraat 61
7481 AB te Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29

E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*