Banner website algemeen Kerken 1024x368

 

Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente

Woensdag 10 februari 2021

Gedurende Corona-crisis

 logo LEH

 

 

Online-uitzending op zondag 14 februari

11.00 uur: Sint Jozefkerk Enschede, J. Kortstee, Mariakoor, via YouTube: https://www.youtube.com/stjozefkerkenschede

 Welke kerken gaan weer open voor maximaal 30 aanwezigen?

Wellicht vindt u in uw parochieblad een overzicht van vieringen voor de komende tijd. We volgen dit overzicht voor zover pastoraat- en beheergroepen of locatieraden ter plaatse hebben aangegeven, dat die vieringen inderdaad door kunnen gaan. Wat het pastoraal team betreft kan er weer met maximaal 30 mensen gevierd worden, mits alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden en de vrijwilligers ter plaatse erachter staan. Zij moeten het immers doen en zich er veilig en goed bij voelen. Zo moet er telkens de goede balans gevonden worden tussen de veiligheid die voorop staat, en het actief en betrokken houden van parochianen ter plaatse. Wordt er weer gevierd, dan zult u moeten reserveren. Raadpleeg hiervoor de plaatselijke parochiemedia.

De volgende kerken gaan per Aswoensdag (17 februari) weer open voor weekend- en doordeweekse vieringen met 30 aanwezigen. U dient voor deze vieringen te reserveren. Alleen als de situatie sterk verslechtert of er andere richtlijnen van overheid of bisschop komen, zullen pastoraal team en locaties hun beslissing herzien.

Franciscusparochie

 • Boekelo
 • Buurse
 • Bonifatius Haaksbergen
 • Lourdeszaal Haaksbergen

NB: De Pancratiuskerk opent haar deuren voor 30 aanwezigen per 7 maart. Doopvieringen en uitvaarten kunnen er wel plaatsvinden.

Jacobusparochie

 • H. Jacobus
 • St. Jan
 • St. Jozef

NB: De gemeenschap van de Roef kan pas weer vieren, als het gebouw weer opengaat. Voorlopig dus niet.

Parochie Maria Vlucht

 • Gerardus Majella Overdinkel

NB vervolg Maria Vlucht:

 • In de O.L.V.-kerk te Glanerbrug zullen er vóór 14 maart nog geen vieringen zijn.
 • In de Jacobuskerk te Lonneker zijn er geen openbare vieringen tot 4 maart, maar zullen er wel twee online-vieringen worden verzorgd, o.a. op Aswoensdag om 19.00 uur.
 • Vanuit de Maria Geboortekerk in Losser worden de online-vieringen voorlopig gecontinueerd, maar nog zonder de maximale 30 aanwezigen.
 • Doopvieringen en uitvaarten kunnen in alle vier de kerken in Maria Vlucht plaatsvinden..

 

 

Aswoendag-viering online voor communicanten uit Zuidoost Twente

ehc

En natuurlijk voor iedereen, die er belangstelling voor heeft. Pastores Carla Berbée en Frank de Heus gaan voor. Carlo van den Beld verzorgt de begeleiding en techniek. Het zingen van het kinderkoor J.M. van de Jacobusparochie is van tevoren opgenomen en wordt tijdens de viering uitgezonden. Zo ook de bijdragen voor de verschillende vastenakties die de communicanten uit de drie parochies ondersteunen. De communicanten krijgen deze week nog bericht, hoe zij ook zelf van huis uit actieve inbreng in de viering kunnen hebben. De viering is live mee te maken op woensdag 17 februari om 18.30 uur op: https://www.youtube.com/c/mariavluchtparochie .

 

 

Aswoensdag-viering online vanuit de Jacobuskerk te Lonneker

17 februari 19.00 uur

aswoensdag

 

Dan zal het

Het lied van het oprechte vasten

weer klinken:

Zo spreekt de Heer die ons geschapen heeft:

Wat durft dat volk mij nog te vragen.
Dat volk dat vast, maar toch in tweedracht leeft
Wat durft dat volk mij nog te vragen.
Die in zak en as gezeten
twistend mijn gebod vergeten,
denkt gij, dat ik om dat vasten geef?

Mijn volk, wat durft gij mij te vragen.

Het hongerdoek wordt opgehangen en enkele gelovigen krijgen van voorganger Willy Rekveld as gestrooid op hun hoofd. Vier leden van her Gemengd Koor zingen. Ook wordt de eucharistie wordt opgedragen. Dat alles kunt u thuis volgen via https://youtu.be/eVdWEqBaIsk .

Aswoensdag-viering in de Sint Jan

De viering is voorbereid en wordt voorgegaan door Tiny Hannink en Valery Maduro. Er wordt gezongen door zangers van het St. Jan/Michaelkoor. Om contact in deze Coronatijd te vermijden is er gekozen voor het strooien van as i.p.v. het uitdelen van een askruisje. Op zich is dit een mooi oud gebruik. Bij rouw was het in Oud-testamentische tijden de gewoonte om as over het hoofd te strooien. Zo lees je in 2 Samuël 13, 19. ‘Toen strooide Tamar as op haar hoofd en ging jammerend weg’.  Stof wordt in dezelfde betekenis gebruikt. Ezechiël 2, 30-31 ‘Verbitterd beklagen ze u; ze strooien stof op hun hoofd en bedekken zich met as. Vanwege u scheren zij zich kaal en hullen zij zich in zakken.’ Vandaar dus de uitdrukking: in zak en as zitten. Daarom zal er as gestrooid worden op het hoofd van mensen die ervoor kiezen naar voren te komen. Er is de mogelijkheid om zelf een voorbede op te geven. Dat kan bij het aanmelden of voor het begin van de viering. Er mogen max. 30 mensen komen, dus aanmelden is wél nodig. Dit kan op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien u geen e-mail ter beschikking heeft mag u op de vrijdag voorafgaand aan de viering tussen 11.00 en 12.00 uur José Heitbrink bellen op 053 431 62 09.

 

 

Verdieping Veertigdagen-tijd: Zoom-bijeenkomsten binnen parochie St Jacobus de Meerdere, Enschede

zoom

In de periode van Aswoensdag tot de woensdag voor Pasen, houden we zeven wekelijkse Zoom-bijeenkomsten ter verdieping in de Veertigdagentijd. De bijeenkomsten duren één uur, aanvang 20.00 uur. De eerste bijeenkomst is op 17 februari. Later of eenmalig aansluiten kan ook. 

De onderwerpen zijn: Vasten (17 feb), Bidden onderweg (24 feb), Muziek (passiemuziek) (3 maart), Rozenkrans (10 maart), Evangelisatie en roeping (17 maart), Waardering voor de schepping (24 maart), Terugkijken op de reeks en vooruitkijken naar Pasen (31 maart).

Er zal een gespreksleider zijn. Verder is de bijeenkomst interactief met de deelnemers. Het doel is om mensen uit de parochie met elkaar te verbinden in de veertigdagentijd en ondanks de pandemie ons te kunnen voorbereiden op Pasen. De sfeer is laagdrempelig en praktisch en hopelijk ook gezellig!

Aanmelding kan via e-mail bij Rik Ledoux, priesterstudent: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen per bijeenkomst.

 

 

Leeskring ‘Groene theologie’

groene theologie

'Groene theologie' verwoordt een andere kijk op natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens centraal staat, maar Gods liefde voor heel de schepping. Trees van Montfoort is theoloog, onderzoeker, predikant en lid van de werkgroep Theologie, Kerk en Duurzaamheid. Het boek ‘Groene theologie’ is verkozen tot het beste theologische boek van 2019. We lezen het boek thuis en delen in twee bijeenkomsten onze bevindingen. We ontmoeten elkaar via TEAMS. Het boek is voor € 27,50 te bestellen via Bol.com.

Begeleiding: pastoraal werker Frank de Heus; Data: woensdagen 3 en 10 maart; Tijd: 19.30 uur tot 20.30 uur; Medium: via TEAMS; Groepsgrootte: 5 tot 8 deelnemers; Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 988 33

 

 

WhatsApp-groep ter bezinning in de Vastentijd

wattsapp vastentijd

Parochianen en pastores schrijven korte overwegingen ter bezinning bij psalmen in de veertigdagentijd. Wilt u die ook ontvangen, geef dan je voor- en achternaam per WhatsApp door aan Frank de Heus, 06 300 988 33.

 

 

Veertigdagentijd Kinderwoorddienst Sint Jan Kerk: Jezus in onze wereld

kinderwoorddienst 1

De kinderwoorddienst op 21 februari gaat niet door. Als in maart de condities voor het samenkomen met kinderen duidelijker zijn, dan zal er kindernevendienst zijn in de vieringen van 14 en 21 maart om 10.00 uur in de Sint Jan.

 

Palmpasen in de Sint Jankerk

Palmzondag valt dit jaar op 28 maart. In de Sint Jankerk wordt in dat weekend de viering op zaterdagavond gehouden. Aangezien een avondviering niet veel kinderen zal trekken, hebben we besloten om op de zondag een Palmpasenviering speciaal voor kinderen te maken. De viering is bijna klaar, we werken met de titel: Ben jij een ezel voor Jezus? Nieuwsgierig geworden? Houd dan deze zondag alvast vrij voor deze kinderviering in de Sint Jankerk, het tijdstip is nog niet bekend. We houden jullie op de hoogte!

Bloemengroet Enschede Zuid

 • De bloemen waren deze week voor Netty Pikkemaat, ze woont aan de Bleekhoflaan.
 • Mevr. Mombarg die tijdelijk in de Cromhoff verblijft, heeft vorige week een bloemetje namens de parochie ontvangen.

Pelgrim Enschede mogelijk later bezorgd

Vanwege de sneeuw wordt parochieblad ‘De Pelgrim’ mogelijk later bezorgd dan u gewend bent. We vragen u om begrip.

 

 

Sneeuwrubriek

sneeuw

Hartverwarmend (buiten)luchtig nieuws. Pastoor Daggenvoorde ziet hoe studenten en scholieren sneeuwpret hebben op de Markt in Enschede. En dat Handhavers van de Gemeente gezellig even meedoen. En ook hoe eén van de scholieren onder het raam van de pastorie een 'sneeuwengel' maakt.

 

  

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                       Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Jongerenwerker:                                            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

Blog

Zondag 21 februari horen we in de kerk hoe Jezus na zijn doop door de Geest de woestijn ingedreven werd (Mc. 1, 12-15),. Hij kon daar blijkbaar niet aan ontsnappen. Hij moest. Gedreven als hij was. Hij werd er door Satan op de proef gesteld en leefde er te midden van de wilde dieren. En de engelen dienden hem. Dat staat er ook nog bij. Het klinkt als een sprookje over de strijd tussen goed en kwaad.

Lees meer...

Kerkbijdrage

 

 

Vrijwilligers


Jeugdkerk


Vastenactie

Laatste dienst

  
Film camera

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

Klik op fotos voor meer info

 

Pancratiuskerk

Pacratiuskerk

 

052234 Sonderenstraat Lourdeskerk 03

Lourdeskerk

Contact


Centraal Secretariaat Alphons Ariënshuis

Sonderenstraat 55, 7481 HB Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29
E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*