Banner website algemeen Kerken 1024x368

 

Nieuwsbrief

Pastoraal team Zuidoost Twente

Woensdag 8 september 2021

 logo LEH

 

 

 

Agenda Vredesweek in en rond Enschede

vredesweek

In september wordt traditioneel de Vredesweek gehouden, dit jaar van 18 t/m 26 september. De werkgroepen Vrouwen voor Vrede en Enschede voor Vrede hebben de diverse vredesactiviteiten op een rijtje gezet. Deze willen we graag onder de aandacht brengen. 

 • Zaterdag 18 september: 13.00 uur - Opening Vredesweek buiten bij de Zuidmolen/beeldenvitrine te Enschede; een muzikale actie.
 • Zondag 19 september: 10.00 uur - Oecumenische Vredesviering in de St. Jankerk, Haaksbergerstraat 251 te Enschede. Graag reserveren bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Dinsdag 21 september: 19.30 uur - Studium Generale, debat met als thema "Rethinking Security in Europe" tussen Prof. Ramses Wessel (Internationaal en Europees recht) met Ralf Becker (Duits vredesactivist) en kolonel Han Bouwmeester in de Vrijhof Agora op de UT, de Veldmaat 5 te Enschede (Engelstalig).
 • Woensdag 22 september: 19.30 uur - Verhalenavond in SDO-gebouw, Hoog en Droog 25 te Enschede. Met verhalen over vrede en informatie over de toestand in Irak en Syrië. Graag reserveren bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van: VERHALEN avond 2021
 • Donderdag 23 september: indien mogelijk volgt er nog een informatieve avond over de recente situatie in Afghanistan. U hoort nog meer over plaats en tijdstip.
 • Vrijdag 24 september: 13.15-13.30 uur. Coventry Gebed in de in de Ontmoetingskerk, Dr. J. Wagenaarstraat 6 te Enschede. Voor wie dat wil, daarna koffie drinken.  Coventry Gebed is in samenwerking met De Wonne (nb: dit gebed wordt elke vrijdagmiddag gebeden van 13.15-13.30 uur).
 • Vrijdag 24 september: 19.00 uur - OASE-vuur op het (openlucht) terrein van Oecumenische Kerkentuin Oase, Dinkelstraße 24 te Gronau. Onderwerp is "Duurzame Vrede".  
 • Zaterdag 25 september: De Vriendenmiddag Tent of Nations in de Remonstrantse Kerk, Woltersweg 11, Hengelo (Ov). Aanvang 13.30 uur. Opgave is verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Zondag 26 september: 10.30 uur - Oecumenische Vredesviering in de kerk van het Syrisch-Orthodoxe klooster St. Ephrem, Glanerbrugstraat 33 tussen Glanerbrug en Losser.

Nieuws over Vredesactiviteiten worden op Facebook bekend gemaakt op de openbare groep Vrouwen voor Vrede: https://www.facebook.com/groups/vrouwenvoorvrede Word ook lid en maak de groep bekend door vrienden ervoor uit te nodigen. Iedereen is welkom, mannen ook! Als je lid bent, ben je snel op de hoogte van komende activiteiten en nieuwtjes.

 

 

Kevelaarsmis Zaterdag 11 september 18.30 uur HH. Bonifatius en Gezellen

Ook dit jaar zijn voorlopig de bedevaarten naar Kevelaer door verschillende broederschappen geannuleerd. Het reizen met de bus wordt toch als groot risico gezien.

De Haaksbergse processie naar Kevelear heeft derhalve besloten om eveneens dit jaar niet te gaan op zaterdag 11 september en maandag 1 november.

Toch is er de behoefte om naar Kevelaer te gaan of om bij dit Maria bedevaartsoord stil te staan van zowel het bestuur als de pelgrims. Het idee is ontstaan om daarom de Eucharistieviering op zaterdag 11 september om 18.30 uur in de HH. Bonifatius en Gezellenkerk in het teken te stellen van Kevelear, Maria Troosteres der bedroefden.

Alle parochianen van de geloofsgemeenschappen aangesloten bij de Haaksbergse processie naar Kevelear en andere belangstelleden nodigen wij van harte uit om in deze speciale Eucharistieviering aanwezig te zijn. Celebrant in deze viering is pastor Willy Rekveld en concelebrant is pastoor Herman de Jong (thans pastoor van Groenlo/Lichtenvoorde e.o, voorheen pastoor in Haaksbergen e.o.. Aan het begin van de viering zal de bedevaartskaars ontstoken worden. Het Mariabeeld dat we altijd vanuit Haaksbergen meenemen naar Kevelear zal een centrale plek krijgen op het priesterkoor. U kunt hierbij vooraf aan de viering of na afloop een kaarsje aansteken.

Gezien de huidige maatregelen houden we natuurlijk de richtlijnen van 1,5 mtr en hygiëne in acht. Het geplande Kevelearslof op zondag 3 oktober om 19.00 uur in de HH. Bonifatius en Gezellenkerk zal vooralsnog ook doorgaan in gepaste vorm.

Broederschap Haaksbergse processie Kevelaar

 

 

Enschede: Ziekenzalving in de Jacobuskerk, dinsdag 14 september

 Op dinsdag 14 september is er om 14.30 uur een ziekenzalving in het parochiehuis achter de Jacobuskerk aan de Walstraat. De voorgangers hierbij zullen zijn de pastores Paul Daggenvoorde en Frank de Heus. Het sacrament van de ziekenzalving kan vertroosting bieden en versterkt, maar biedt tevens rust en perspectief. En op moeilijke momenten een veilige structuur, waarbinnen gevoelens opgeroepen en geuit kunnen worden. Na de H. Mis is er nog een gezellig samenzijn onder het genot van koffie met wat lekkers.

U kunt zich opgeven bij Riet Franke, telefoon 053-4762910 (na 18.00 uur). Mensen die vervoer nodig hebben kunnen dit bij aanmelding gelijk opgeven, zodat hierover een afspraak gemaakt kan worden. U wordt dan opgehaald en weer thuisgebracht. Wij hopen op een goede opkomst.

 De Bezoekersgroep

 

 

Franciscusparochie - PKN: woensdag 15 september: Workshop ‘Vloggen – voor mensen die van toeten noch blazen weten’

Een workshop voor mensen die niet of nauwelijks weten wat vloggen is. Waarom vloggen mensen? Wat is ervoor nodig? en dat soort dingen.
De workshop wordt gegeven met apparatuur van RTV Sternet.
Na deze avond weet je genoeg om thuis zelf de mogelijkheden van je smartphone/ digitale camera verder te ontdekken en aan de workshop ‘vloggen voor dummy’s’ deel te kunnen nemen.
Door:                    Constance van Wolferen
Wanneer:           woensdag 15 september van 19:30 – 21:00 uur
Waar:                   De Kappen (Blankenburgerstraat 40) Haaksbergen
Kosten:                € 7,50 inclusief koffie

 

 

Franciscusparochie: De Franciscusbende gaat los!

franciscusbende

Voor kinderen van de groepen 5 t/m 8 gaan we los met de Franciscusbende. Eens in de zoveel tijd organiseren we een activiteit voor kinderen en/of ouders. We gaan voor gezelligheid en plezier, elkaar beter leren kennen, een lijntje houden met kerk en geloof.

Als jij je laat opnemen in de groepsapp houden we jou op de hoogte van de activiteiten, die eraan komen. Je kunt op de app wel ontvangen, niet zenden. Je kunt ook zelf met ideeën komen voor activiteiten. Stuur die dan per mail in: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Groetjes van de kerngroep Franciscusbende

Marije Brouwer, Jurgen ter Huurne, Marcel Leferink, pastor Frank de Heus (06 300 988 33)

 

Het programma voor de komende maanden:

 

Zaterdag 2 oktober, 14.00 tot 17.00 uur: Rondleiding en bezoek boerderij M.T.S. Smelt – Luttikhedde (voor kinderen)

boerderij

We verzamelen om 13.45 uur aan de Braamweg 11 (bij Jurgen ter Huurne) te Buurse. Te voet gaan we naar de Braamweg 12 (overkant straat). Om 14.00 uur starten we met een kort filmpje. Daarna volgt een korte rondleiding over de boerderij. Na een drinkpauze is er een puzzeltocht met opdrachten op de boerderij in groepjes van vijf of zes kinderen met telkens één ouder als begeleider. Het gehele programma duurt ongeveer 2.5 uur.

Het geheel kan al doorgaan bij minimale deelname van 10 kinderen en maximaal 30 kinderen. Kosten: € 3,-- ter plekke te voldoen bij Jurgen. Alle geïnteresseerde kinderen van groep 5 t/m 8 zijn welkom. Vrienden en vriendinnen mogen mee. Opgave liefst vóór 27 september bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Zondag 14 november, 9.00 tot 10.30 uur: Ontbijt en toren beklimmen in de Bonifatiuskerk (voor kinderen en ouders)

klok

Om 9.00 uur ontbijten we gezamenlijk in de parochiezaal van de pastorie. Daarna beklimmen we in ieder geval de toren samen met Jos Westendorp. Afhankelijk van de grootte van de groep zullen we ook het orgel goed bekijken, de ‘schatten’ in de sacristie en de kerk. Om 10.30 uur gaan we weer uit elkaar. Kosten: € 3,-- ter plekke te voldoen. Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Vrijdag 10 december, tussen 18.30 en 20.30 uur: Vossenjacht in centrum Haaksbergen (voor kinderen en ouders)

sneeuwopp

Je start op je eigen tijd in of bij de Pancratiuskerk en gaat op jacht naar vossen uit het Kerstverhaal: Maria, Jozef, kindje Jezus, koningen, herders, de vroedvrouw, de evangelist en wat al niet meer? Een leuke activiteit tussen het winkelend publiek voor ouders en kinderen. Kosten € 3,-- ter plekke te voldoen. Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

 

Enschede Noord (Jozef): Trouwen op zondagmorgen in de kerk

trouwen

Op zondagmorgen 5 september hebben Paul Geraedts en Fatima Makama in de Josephkerk tijdens de eucharistieviering van elf uur hun kerkelijk huwelijk gesloten. Er was een livestream, zodat de ouders van Fatima in Nigeria het huwelijk van hun dochter konden meemaken. En ook familie van het bruidspaar in de USA. In de kerk was haar broer aanwezig en haar nichtje. En er waren familie en vrienden van haar uit den Haag. Zoals er ook familie en vrienden van Paul vanuit heel Nederland en Belgie aanwezig waren. Dat was temeer fijn, omdat zijn ouders inmiddels zijn overleden. Paul en Fatima zijn zowel in de Joseph- als de Jacobuskerk heel bekend. Katholiek Enschede was als hun tweede familie. Sinds kort wonen ze in Bathmen. Wat was het bijzonder en feestelijk om hun huwelijk op een zondagmorgen te vieren te midden van zoveel parochianen. Na afloop hebben we buiten koffie gedronken. Dat was een mooie gelegenheid om elkaar aan het begin van dit seizoen te spreken, en om Paul en Fatima te feliciteren en uit te zwaaien. Alle goeds in Batmen! PD

 

 

Zuidoost Twente: Afgelopen week in Tubantia

Klik de link aan voor het artikel.

 hassink

 

 

Enschede Zuid: Bloemetje van de week. De bloemen gingen de afgelopen week naar mevr. Finy Hagreis, Ypkemeulenstraat.

 

 

Zomaar tegengekomen: herinnering aan pastoor Schaafs uit Losser door Alies te Riet

schaafs

Vorige week was ik in met oorlogsmuseum in Overloon en wat zag ik tot mijn verbazing in een vitrine? Informatie en spullen van pastoor Schaafs uit Losser!

Misschien kun je de informatie niet lezen, ik typ de informatie over omdat het heel klein is.

Jacobus Johannes Schaafs, pastoor te Losser, bespot de Duitsers vanaf de kansel. Ook weigert hij een vrouw te helpen die vijf zoons heeft als vrijwilligers in de Duitse Waffen SS. Dit gaat de Duitse bezetter te ver. Pastoor Schaafs wordt in 1942 opgepakt en naar kamp Amersfoort gebracht. Een verzoek tot vrijlating wordt door Seyss-Inquart persoonlijk geblokkeerd. De pastoor wordt doorgevoerd naar concentratiekamp Dachau. Hij maakt de bevrijding mee, maar sterft een jaar later alsnog aan de gevolgen van het zware kampleven.

In de vitrine zie je:  

 • petje met witte boord
 • mutsje en bril
 • gevangenennummer kamp Amersfoort
 • briefje arts kamp Amersfoort 6 januari 1943
 • brief Seyss-Inquart
 • portrettekening

 

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur:  https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur:        https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen:                                 https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur:          https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Sint Jacobuskerk Lonneker:                                    https://youtu.be/K-jkw5X8MOc

 

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                                  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:                          Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

 

Blog

Bezinning: ‘Waarover gaat 't bij jullie?’ door Paul Daggenvoorde, pastoor

Hoe zou jij antwoorden? Waarover gaat het meestal, als we samen optrekken in Haaksbergen, in Nederland, in familie, in vereniging en kerk? 

Wanneer Jezus zijn leerlingen dit weekend vraagt waarover zíj 't onderweg hebben gehad, moeten zij bekennen, dat het ging over wie 't belangrijkst is. Best herkenbaar. 

Lees meer...

Kerkbijdrage

 

 

Vrijwilligers


Franciscusbende

Logo Franciscusbende met tekst

Vastenactie

Laatste dienst

  
Film camera

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

Klik op fotos voor meer info

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

 

052234 Sonderenstraat Lourdeskerk 03

Lourdeskerk

Contact


Centraal Secretariaat Alphons Ariënshuis

Sonderenstraat 55, 7481 HB Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29
E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*