Banner website algemeen Kerken 1024x368

Aan de leden van de pastorale teams in het Aartsbisdom Utrecht Utrecht, 27 januari 2023

 

Beste collegae, De eerste maand van het nieuwe jaar is bijna voorbij en traditiegetrouw vindt in deze periode de Actie Kerkbalans plaats. Het thema van dit jaar is: Geef vandaag voor de kerk van morgen. We willen een missionaire kerk zijn waarin mensen God en elkaar kunnen ontmoeten. Om van betekenis te zijn voor mensen die verbinding en verdieping zoeken. Om gastvrij en uitnodigend te zijn voor jong en oud. Ook voor mensen die God nog niet kennen. Vandaag én morgen.

Om die missie waar te kunnen maken is niet alleen geld nodig, maar hebben we ook behoefte aan mensen die geraakt zijn door de boodschap van het Evangelie en deze door willen geven aan anderen. Voor de kerk van morgen is het belangrijk dat we vandaag investeren in de vorming en toerusting van helpers in het pastoraat. Het Ariënsinstituut wil u daar graag bij helpen!

Zoals u weet zijn we in september 2018 gestart met een nieuwe vorm van opleiding tot onbezoldigd permanent diaken, catecheet en diaconaal assistent. In een aantal parochies zijn inmiddels catecheten en diaconaal assistenten werkzaam met een zending van de bisschop en in 2022 zijn drie mannen tot diaken gewijd – hun inzet en initiatieven kunnen rekenen op veel waardering van de parochianen en van de leden van het pastoraal team. Zij blijken een duidelijke toegevoegde waarde voor het pastorale werk. Het is ons voornemen om in september 2023 wederom te beginnen met een nieuw studiejaar. Voor de goede orde zetten wij de verschillende opleidingen van het Ariënsinstituut nog even op een rij:

Priester

Het Ariënsinstituut is in het aartsbisdom vooral bekend als priesteropleiding. Ook voor de toekomst zoeken wij mannen die de Heer als priester willen dienen. Naast de fulltime opleiding in Utrecht is er voor kandidaten die vanuit hun beroep priester willen worden een weekendopleiding op Priester- en Diakenopleiding Bovendonk van het bisdom Breda. Onlangs is er een inspirerende film uitgekomen waarin drie priesters uit ons aartsbisdom aan het woord komen over hun leven als priester. U kunt de film bekijken via https://www.ariensinstituut.nl/video-volgt-drie-priesters-in-aartsbisdom-utrecht/

Diaken

Diaken betekent letterlijk: ‘dienaar’. Het dienen van God en de mensen is een opdracht voor de hele Kerk en voor iedere christen. De diaken herinnert de christelijke gemeenschap aan de opdracht tot dienstbaarheid, doordat hij krachtens de wijding op een bijzondere wijze het dienstwerk van Christus tegenwoordig stelt. Voor toelating tot de opleiding tot onbezoldigd permanent diaken gelden eigen criteria. Keistraat 9 3512 HV Utrecht 030-2310490 ariensinstituut.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Catecheet

Het Aartsbisdom Utrecht maakt werk van goed geschoolde vrijwilligers die als catecheet zich met geloof en deskundigheid in de parochie inzetten voor het geloofsonderricht. Dit doen zij onder de verantwoordelijkheid van de pastoor en in afstemming met hem en de andere leden van het pastoraal team. Deelnemers die de cursus met goed gevolg hebben afgerond, kunnen (steeds voor een periode van vier jaar) van de aartsbisschop een zending ontvangen als medewerker in de parochiecatechese.

Diaconaal assistent

Een diaconaal assistent is een goed geschoolde vrijwilliger met hart voor caritas en diaconie, die in de parochie actief is op het gebied van caritas en diaconie. De diaconaal assistenten werken vanuit de liefde voor de naaste die ons door Jezus Christus is voorgeleefd, onder verantwoordelijkheid van de pastoor en in overleg met hem en de andere leden van het pastoraal team. Deelnemers die de cursus met goed gevolg hebben afgerond, kunnen (steeds voor een periode van vier jaar) van de aartsbisschop een zending ontvangen als diaconaal assistent.

Werving van kandidaten en geschiktheid

Wij vragen van u en de andere leden van uw team medewerking en enthousiasme om binnen uw parochie op zoek te gaan naar gemotiveerde kandidaten die één van deze opleidingen kunnen en willen volgen en die u in de toekomst in het pastoraat kunnen ondersteunen. Daarbij is een belangrijke vraag die u zichzelf kunt stellen of u toekomstige samenwerking met de kandidaat ziet zitten en of er in de parochieorganisatie behoefte is aan deze (onbezoldigde) functie.

Om voor een zending door de aartsbisschop (en dus voor de opleiding) in aanmerking te komen, moet de kandidaat aan een aantal criteria voldoen: 1. De kandidaat dient praktiserend rooms-katholiek te zijn, de leer van de Kerk te onderschrijven en een levensstaat te voeren die daarmee overeenstemt. 2. De kandidaat is tussen circa 28 en 55 jaar oud. 3. De kandidaat is rooms-katholiek gedoopt en gevormd. 4. De kandidaat is – indien gehuwd – voor de R.-K. Kerk getrouwd. N.B.: voor een kandidaat voor het permanent diaconaat geldt dat zijn eventuele echtgenote ook rooms-katholiek gedoopt en gevormd dient te zijn. 5. De echtgenoot of echtgenote stemt in met de opleiding en toekomstige zending.

Wij willen u vragen om bij de werving van kandidaten te onderzoeken of zij aan de criteria voldoen. Daarmee voorkomen we dat – na uw voordracht – het kennismakingsgesprek in Utrecht op een teleurstelling uitloopt. U kunt kandidaten voordragen tot uiterlijk 1 juni a.s. via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarna vinden de kennismakingsgesprekken plaats en wordt gekeken of de door u voorgedragen kandidaten in september aan de opleiding kunnen beginnen. Wij hopen van harte op uw medewerking aan bovengenoemde opleidingsinitiatieven die ten doel hebben om ook in de toekomst de dienst van liturgie, catechese en diaconie in de parochies gestalte te kunnen blijven geven.

 

Met vriendelijke groet, Patrick Kuipers Rector Ariënsinstituut

Blog

Onlangs overleed een goede kennis van mij. Totaal onverwacht. Afgelopen zomer was zij al eens met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Maar niets had ons aan de mogelijkheid van een herseninfarct doen denken. Toch is haar dat nu overkomen.

Lees meer...

Franciscusbende

Logo Franciscusbende met tekst

Vrijwilligers


Op Weg week 12 2023

 

Vastenactie

Laatste dienst

  

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

 

 

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

 

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

Contact


Centraal Secretariaat Franciscusparochie
Veldmaterstraat 61
7481 AB te Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29

E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie 11 januari 2023

Nieuwsbrief pastoraal team 11 januari 2023

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*