Banner website algemeen Kerken 1024x368

In de intimiteit van de eigen kring bidden om kracht bij ziekte of sterven…

De grond valt onder je voeten weg…

Als je het bericht krijgt, dat je ernstig ziek bent, valt de grond onder je voeten weg. Je schrikt. Je kunt het niet geloven. ‘Waarom moet mij dit overkomen?’ Je voelt je angstig, boos, verdrietig. Wat zijn mijn kansen? Hoe lang nog? Je maakt je zorgen over jezelf, maar ook over degenen, die het meest dichtbij jou staan. Je hele leven wordt onderuit gehaald Je dagelijkse ritme en invulling verandert van het ene op het andere moment. Ziek zijn betekent, dat je niet meer op je eigen kracht kunt rekenen. Je wordt afhankelijk van anderen. Van artsen en verpleegkundigen, van mensen die je verzorgen, die boodschappen voor je halen. Je verliest je zelfstandigheid en dat is moeilijk te verteren. Misschien trek je je terug in jezelf; omdat je er niet over kunt praten of anderen er niet teveel mee wilt belasten. Misschien wil je er juist veel over spreken; wil je niet wanhopen, maar vechten om beter te worden; en alles zo normaal mogelijk verder laten gaan.

Waar haal je steun vandaan?

Hoe goed mensen om je heen ook voor je zijn, je staat er alleen voor. Je moet het zelf doen. Maar het is wel fijn als mensen met je meeleven. Je merkt snel genoeg wie blijven komen, wie echt luistert, wat echt helpt. Het is het fijn als artsen, verpleegkundigen of mensen om je heen de tijd voor je nemen, je niet los laten en blijven komen.

Je geloof wordt op de proef gesteld.

Als God een God van liefde is, hoe kan Hij mij dit dan laten overkomen? Die vraag dringt zich – als je een gelovig mens bent – onherroepelijk aan je op. Misschien voel jij je door God in de steek gelaten. Misschien merk je dat God met je meeloopt, dat hij luistert naar je gedachten en gebeden, dat Hij je Geestkracht geeft om te vechten tegen je ziekte. Er kan nieuwe hoop groeien. De ziekenzalving en -zegening is bedoeld om die hoop te voeden en je kracht te geven om het uit te houden en de ziekte aan te kunnen, óf – als het echt niet anders is – om los te kunnen laten en rustig heen te kunnen gaan. Maar het gaat om het leven!

‘Het lijden is er om te worden bestreden, weggenomen of om tot iets anders te worden omgevormd.’ ( Stan Rougier )

Laatste oliesel of sacrament der zieken?

Vroeger werd het ‘laatste oliesel’ beschouwd als de onmiddellijke voorbereiding op de dood. Men wachtte dan ook tot het laatste moment aleer er een priester bij geroepen werd. Dat geloof en die praktijk is inmiddels veranderd. Bij het Tweede Vaticaans Concilie in Rome in de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft men de eerste en authentieke betekenis van het sacrament in ere hersteld. We spreken dan ook niet meer van het ‘sacrament der stervenden’ of ‘laatste oliesel’, maar van het ‘sacrament der zieken’. Het kan meerdere keren worden ontvangen. Juist ook door mensen, die wel ernstig ziek, maar niet stervende zijn. Vaak ontvangen ook ouden van dagen het sacrament der zieken, omdat zij steeds meer in hun leven moeten loslaten aan lichamelijke en/of geestelijke gezondheid.

Wat gebeurt er bij een ziekenzalving?

Vaak wordt er ruim van tevoren een afspraak met een priester gemaakt. Deze kan thuis komen of in het ziekenhuis. Er wordt bekeken, wie erbij moeten zijn. Soms is de groep klein, soms groot. Er wordt gebeden, uit de bijbel gelezen en er wordt gezalfd met olie. Daarbij wordt gebeden om de heilige Geest, om genezing of – als het niet anders is – om een rustig heengaan.

Ziekenzegening

De ziekenzalving wordt alleen gegeven door een priester, de ziekenzegening ook door de diaken en de pastoraal werker. Ook hier wordt gebeden en uit de bijbel gelezen. Het gebed om genezing door de heilige Geest concentreert zich hier op de handoplegging. Indien wenselijk kan er communie gedeeld worden.

Gemeenschappelijke ziekenzalving

Een of meer keren per jaar worden er in onze parochies van Zuidoost Twente vieringen aangeboden, waarin een gemeenschappelijke ziekenzalving plaatsvindt. Soms in één van onze parochiekerken of –ruimtes, soms in één van onze zorgcentra. Meerdere zieken en ouderen komen dan samen om de ziekenzalving in de grotere gemeenschap te ontvangen. Deze vieringen worden ruim van tevoren aangekondigd.

Financieel

Voor ziekenzalvingen en –zegeningen wordt geen vergoeding gevraagd. Er kan desgewenst een vrije gift overgemaakt worden op het bankrekeningnummer van uw parochie.

Meer informatie en opgave

Via ons ‘noodnummer’ kunt u een afspraak maken voor een ziekenzalving of –zegening thuis. U vindt dit nummer op onze homepagina. Voor een ziekenzalving of – zegening in het ziekenhuis kunt u een beroep doen op de geestelijke verzorging aldaar.

Franciscusbende

Logo Franciscusbende met tekst

Vrijwilligers


Op Weg week 9 2024

 

Vastenactie

Laatste dienst

  

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

 

 

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

 

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

Contact


Centraal Secretariaat Franciscusparochie
Veldmaterstraat 61
7481 AB te Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29

E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

Nieuwsbrief pastoraal team 11 januari 2023

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*